De kwaliteiten en talenten van iemand met ADHD/ADD.


Je ADHD als kracht. Misschien is het niet het eerste wat je denkt wanneer je denkt aan ADHD. Dat het je kracht zou kunnen zijn.


Toch zijn er hele mooie kwaliteiten die typisch zijn voor iemand met ADHD.


  1. Empathie We hebben ons vaak aan moeten passen aan onze omgeving. Aan de mensen om ons heen. Ondanks dat dit vaak veel energie kost heeft het er ook voor gezorgd dat we ons goed in kunnen leven in de ander! Waarschijnlijk heb jij je vaak niet begrepen gevoeld. Doordat je weet hoe het is, om anders te zijn, je anders te voelen. Snappen we vaak heel goed hoe dat voor de ander is.

  2. Creativiteit Bij creativiteit denken we vaak meteen aan kunstenaar of schilder oid. Maar creativiteit betekent zoveel meer! Ik vond een mooie definitie van creativiteit: Creativiteit veronderstelt een flexibele houding die de mens in staat stelt om van oude manieren van denken los te komen, gewoontes te veranderen of ook om de dingen van alledag in een nieuw licht te kunnen zien. In het algemeen zijn een grote portie zelfvertrouwen en fantasie nodig om de eigen ideeën ook dan te verwezenlijken wanneer ze buiten de norm vallen en op weerstand stuiten. Onder creativiteit wordt het vermogen verstaan om iets nieuws, origineels, iets wat er niet eerder is geweest, te scheppen. Het kan daarbij om iets materieels of iets geestelijks gaan. OUT OF THE BOX denken, ANDERS denken, op een CREATIEVE manier omgaan met problemen. Dit is vaak ontzettend hard nodig in teams. Waarom jij daar zo goed in bent? Mijn theorie; We vervelen ons snel, hebben afwisseling en uitdaging nodig. Dan ga je 'rare' dingen doen om van je verveling af te komen en bezig te blijven. Je denkt makkelijker, net dat stapje verder dan de ander.

  3. Doorzettingsvermogen Als je eenmaal je zinnen ergens op hebt gezet, dan ben je niet meer te stoppen! Wanneer jij iets wil, zorg je wel dat je het voor elkaar krijgt. De energie die jij in dingen stopt die je graag wilt is ongekend!

  4. Enthousiasme Deze sluit mooi aan op doorzettingsvermogen. Wanneer je iets hebt gevonden dat je leuk vind, waar je 100% in gelooft ben je MEGA enthousiast! Hierdoor lukt het je ook vaak om mensen mee te krijgen in jouw ideeën.

  5. Sociaal Naast dat we ons goed in kunnen leven in de ander, is het voor ons geen probleem om contact te leggen met anderen. Door ons empathisch vermogen snappen we de ander en zien we vaak andermans behoeften. Daar blijft het niet bij, hier doen we graag wat mee. Waardoor we makkelijk een gesprek voeren met de ander. Of we deze persoon nou al lang kennen of nog maar net een minuut.

Ik geloof; wat je aandacht geeft groeit. Natuurlijk zijn er veel dingen waar je tegen aanloopt met je ADHD. Zoals onrust, verveling impulsiviteit. Waarschijnlijk ben je er ook een ster in om snel de negatieve kanten ergens van te zien.


Maar dat helpt niet om je beter te voelen! Het is veel beter voor je zelfvertrouwen om te focussen op wat is er WEL. Wat kan ik WEL goed. Waar wordt ik WEL blij van!

194 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven