top of page

De kwaliteiten en talenten van iemand met ADHD/ADD.

Bijgewerkt op: 27 nov. 2022


Je ADHD als kracht. Misschien is het niet het eerste wat je denkt wanneer je denkt aan ADHD. Dat het je kracht zou kunnen zijn.


Toch zijn er hele mooie kwaliteiten die typisch zijn voor iemand met ADHD.


  1. Empathie Als je ADD/ADHD hebt dan heb je je waarschijnlijk vaak aan moeten passen aan je omgeving. Aan de mensen om ons heen. Daar komt ook nog eens bij dat veel mensen met ADD/ADHD (hoog) sensitief zijn, waardoor we de ander makkelijk aanvoelen. Waarschijnlijk heb jij je vaak niet begrepen gevoeld. Je weet hoe het is om anders te zijn, je anders te voelen, hierdoor snappen we vaak goed hoe dat voor een ander is en kunnen we ons gemakkelijker dan anderen inleven in iemand anders zijn/.haar situatie.

  2. Creativiteit Mensen met ADD/ADHD zijn ontzettend creatief. Bij creativiteit denken we vaak meteen aan kunstenaar of schilder oid. Maar creativiteit betekent zoveel meer! Creativiteit gaat over het creëren van dingen, of dat nou je leven, je eigen bedrijf, koken, in de tuin bezig zijn is. Het zijn allemaal manieren van creativiteit. Ik vond een mooie definitie van creativiteit: Creativiteit veronderstelt een flexibele houding die de mens in staat stelt om van oude manieren van denken los te komen, gewoontes te veranderen of ook om de dingen van alledag in een nieuw licht te kunnen zien. In het algemeen zijn een grote portie zelfvertrouwen en fantasie nodig om de eigen ideeën ook dan te verwezenlijken wanneer ze buiten de norm vallen en op weerstand stuiten. Onder creativiteit wordt het vermogen verstaan om iets nieuws, origineels, iets wat er niet eerder is geweest, te scheppen. Het kan daarbij om iets materieels of iets geestelijks gaan. OUT OF THE BOX denken, ANDERS denken, op een CREATIEVE manier omgaan met problemen. Dit is vaak ontzettend hard nodig in teams. Waarom jij daar zo goed in bent? Mijn theorie; We vervelen ons snel, hebben afwisseling en uitdaging nodig. Dan ga je 'rare' dingen doen om van je verveling af te komen en bezig te blijven. Je denkt makkelijker, net dat stapje verder dan de ander.

  3. Doorzettingsvermogen Als je eenmaal je zinnen ergens op hebt gezet, dan ben je niet meer te stoppen! Wanneer jij iets écht wilt, zorg je wel dat je het voor elkaar krijgt. De energie die mensen met ADHD/ADD in dingen stoppen die ze graag willen is ongekend. Dat is dan ook de reden dat ik in mijn coaching de nadruk leg op het onderzoeken: Wat wil je écht. (in mijn blog: je ADHD/ADD als kracht, vertel ik hier meer over)

  4. Enthousiasme Jij bent snel enthousiast over dingen en daar neem je anderen graag in mee. De energie die je krijgt van dingen waar je enthousiast van wordt is ontzettend fijn om mee te werken. En je bent een kei in mensen mee krijgen in jouw ideeën (of die van je bedrijf).

  5. Sociaal Naast dat jij je goed in kunt leven in de ander, is het voor vaak ook geen probleem om contact te leggen met anderen. Door je empathisch vermogen snappen je de ander en zie je vaak andermans behoeften. Daar blijft het niet bij, hier doen we graag wat mee. Waardoor we makkelijk een gesprek voeren met de ander. Of we deze persoon nou al lang kennen of nog maar net een minuut.

Ik geloof; wat je aandacht geeft groeit. Natuurlijk zijn er veel dingen waar je tegen aanloopt met je ADHD. Zoals onrust, snel verveelt (=weinig focus), impulsiviteit. Waarschijnlijk ben je er ook een ster in om snel de negatieve kanten ergens van te zien.


Maar dat helpt niet om je beter te voelen! Het is veel beter voor je zelfvertrouwen om te focussen op wat kan je allemaal wel. En laat je nou super goed out of the box kunnen denken en goed zijn in het oplossen van problemen. Wees dus ook creatief in de dingen waar je tegen aan loopt, hoe zou je ze op jouw manier kunnen oplossen?


Wil jij je ADHD vóór je laten werken? Download dan hier gratis mijn e-book 'van je AD(H)D als belemmering, naar je AD(H)D als kracht in 7 stappen'. Daarmee help ik je op weg om je AD(H)D te gaan zien als je kracht ipv. je belemmering!8.356 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page