top of page

Magnesium en ADHD/ADD

Bijgewerkt op: 18 jul. 2022Magnesium heeft een kalmerende werking. Het ontspant je spieren, bloedvaten en zelfs je hersenen.


Magnesium draagt bij aan ontzettend veel processen in je lichaam, waaronder het creëren van meer rust in je hoofd. Magnesium speelt ook een belangrijke rol bij het reguleren van neurotransmitters en heeft invloed op mentale functies zoals, je geheugen, leerprestatie en het concentratievermogen. Ook speelt het een rol bij je gemoedstoestand.


Doordat magnesium ontspannend werkt, helpt het je om beter te slapen.


Hoe meer fysieke of mentale stress je ervaart, hoe meer magnesium je verbruikt. En met een lager magnesiumniveau ben je gevoeliger voor stress. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.


Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie van ADHD en het magnesiumgehalte. Daaruit blijkt dat deze mensen vaak een tekort hebben aan dit mineraal. Daarnaast werd duidelijk dat bepaalde symptomen (zoals hyperactiviteit en concentratieproblemen) afnamen bij het extra innemen van magnesium.

De symptomen van een tekort aan magnesium, zink en B6 zijn vergelijkbaar met de symptomen van ADHD. ADHD en een magnesiumtekort gaan vrijwel altijd hand in hand.


Magnesium zit van nature voornamelijk in:

  • Groene (blad)groenten: spinazie, broccoli, okra

  • Fruit: zoals bananen en appels

  • Allerlei soorten noten: in het speciaal amandelen, maar ook paranoten en pinda’s

  • Volkoren graanproducten: volkorenbrood, volkoren pasta

  • Superfoods: rauwe cacao, spirulina en chlorella.

  • Pitten en zaden: zonnebloempitten, lijnzaad, sesamzaad, pompoenpitten, zonnebloemzaden, pijnboompitten.

  • Groene kruiden: basilicum, munt, dille, bieslook.

  • Vlees: zoals kip en orgaanvlees.


Maar het blijft een uitdaging om magnesium via (alleen) voeding binnen te krijgen, zeker met een drukke leefstijl. En aanvullen kan geen kwaad, want een overschot kan je lichaam prima verwerken via de darmen.


Er zijn veel verschillende soorten magnesium supplementen. Ik ben zelf heel erg blij met de tabletten van Magnevite. Ik slik er elke avond 2-4 voor het slapen gaan.


Een (voeten) bad met magnesium zout vind ik héérlijk en betekent voor mij gegarandeerd een betere nachtrust.


Ik drink regelmatig een kopje rauwe cacao, hiervoor gebruik ik ceremoniële cacao. Deze kan je kopen via Pure Kakaw, waar je ook meteen lekkere recepten kunt vinden.


Ik ben heel erg benieuwd of jij de voordelen van magnesium ook ervaart. Wil jij jou ervaringen met me delen? Ik hoor het graag.


Wil jij weten wat jou nog meer kan helpen om meer energie en rust te ervaren?


In mijn gratis e-book: 'In 7 stappen meester van je AD(H)D' neem ik je mee in de 7 stappen die jouw helpen om tot de kern te komen van wie je bent. Zodat jij meer rust, plezier en energie gaat ervaren in je werk en in je leven.
1.159 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page