top of page

Waarom een ochtendroutine zo waardevol kan zijn voor mensen met ADHD!Ik denk dat veel mensen weerstand hebben tegen een ochtendroutine, omdat ze bang zijn dat het hun op de een of andere manier zal beperken in hun vrijheid.


Maar niets is minder waar, structuur en routine geven namelijk juist vrijheid! Voor mensen met een druk hoofd dat (zo goed als) nooit stilstaat, zorgt routine voor minder stress en onrust.


Je kunt in het algemeen veel meer routine en structuur aanbrengen in je algehele dag en bij mij heeft dat erg veel positieve invloed op mijn productiviteit. Maar daar ga ik je in een ander blog over vertellen, in deze blog, wil ik je vooral meenemen naar de ochtendroutine.


Voor mij is mijn ochtendroutine echt heel erg belangrijk. De ochtend goed beginnen zet namelijk de toon voor de rest van je dag. Als jij jouw ochtend begint met gehaast, stress en onrust, zal jij ook veel meer haast, stress en onrust ervaren gedurende de dag.


Dus als jij er voor zorgt dat je de ochtend begint zoals dat fijn is voor jou, dan heb je de rest van de dag meer positiviteit en energie.

Waarom dan een routine? Kan ik niet gewoon elke ochtend doen waar ik op dat moment behoefte voel?

Als je weet wat je te doen staat dan kan je hier zonder nadenken mee beginnen. Maar wanneer jij je brein de ruimte geeft om te kiezen is het veel makkelijker om toch die telefoon er bij te pakken, om toch nog een paar keer te snoozen etc. Op dat moment lijkt dat misschien het fijnste, maar voor de rest van de dag zorgt dat wel voor meer stress en onrust.


Hoe deze ochtendroutine eruit ziet, dat is voor iedereen verschillend. Dat kan echt iets heel kleins en korts zijn, maar ik ken ook mensen die een ochtendroutine van ruim een uur hebben.


Als ik uitgerust wakker wordt en een goede nacht hebt gehad (lees: mijn dochtertje slaapt nog niet (altijd) hele nachten door, dus soms is iets langer slapen voor mij waardevoller dan een lange ochtendroutine) dan ziet mijn ideale ochtendroutine er als volgt uit:


- Opstaan en een paar glazen water drinken

- Yoga (tussen de 10 en 30 minuten)

- Mediteren (tussen de 10 en 20 minuten)

- Kort mijn intentie zetten en opschrijven


Wanneer ik minder tijd heb, probeer ik sowieso te mediteren, al is het 4 minuten (desnoods 1 minuut). Het helpt mij om even in te checken bij mezelf, wat ik nodig heb en waar ik behoefte aan heb. Bovendien zet ik vaak een intentie voor de dag, daar kan ik dan steeds naar terug gaan gedurende de dag als ik onrust ervaar.


Het mediteren helpt me niet alleen voor de start van mijn dag, maar het helpt me ook om gedurende de dag makkelijker mindful te zijn en in het moment te leven. Ook ben ik me nu gewoon veel bewuster van mijn ademhaling en kan ik in het algemeen beter omgaan met stress momenten.


Ik heb er zelf jarenlang over gedaan om ook echt daadwerkelijk consistent, dagelijks te mediteren. Ik begon er altijd wel mee, maar hield het nooit lang vol en deed het dan weer een hele periode niet.


Totdat ik met mezelf een afspraak maakte: 40 dagen lang, elke dag mediteren, dezelfde meditatie. En wanneer ik er niet genoeg tijd voor had en/of geen 'zin' in had, dan maar 1 minuut. 1 is beter dan geen, plus, als je eenmaal zit en 1 minuut begint, dan doe je er net zo goed 5 of 10.


Deze afspraak maak ik nu ook met de coachees die bij mij een traject starten en graag willen beginnen met mediteren. Ik ben dan je stok achter je deur en tot nu toe vind iedereen het heel erg fijn om te doen.


Alleen al het volhouden en dat moment echt voor jezelf nemen is al super motiverend en geeft positieve energie.


Dus, ga jij na het lezen van deze blog ook beginnen met jouw ochtend routine? Ik ben benieuwd waar jij mee gaat starten!


En mocht je er graag verder over willen kletsen en/of sparren over wat zou kunnen werken voor jou, stuur me gerust een berichtje.
448 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page