top of page

Nieuwsgierigheid is de sleutel

Bijgewerkt op: 17 apr. 2019
Een hele tijd wist ik niet wat ik wilde doen en waar ik moest beginnen met het zoeken naar werk. Het was vrij duidelijk wat ik allemaal niet wilde, maar wat ik dan wel wilde was een vraagstuk dat ik niet op kon lossen.


Het was alsof ik op een rotonde zat en maar rondjes bleef rijden omdat ik geen afslag durfde te kiezen. Want wanneer ik dat zou doen, een afslag kiezen, zou ik nooit meer terug kunnen en stel dat ik verkeerd zou kiezen? Je kunt je hier misschien wel iets bij voorstellen, het was ontzettend frustrerend, saai en dodelijk vermoeiend.


Zit jij ook weleens op deze rotonde? Wat als je nou gewoon een afslag neemt? Wat als je nou inderdaad verkeerd rijdt? Dan is er altijd wel een weg terug of misschien is het alleen maar een omweg en blijkt dat je op deze omweg allemaal leuke dingen tegenkomt die je voor geen goud had willen missen!


Dit is precies hoe het gaat wanneer je je nieuwsgierigheid volgt. We zijn allemaal nieuwsgierig dat is aangeboren en daarnaast is nieuwsgierigheid heel erg goed bereikbaar. Nieuwsgierigheid is vriendelijk en uitnodigend, volgens Elizabeth Gilbert in haar boek BIG MAGIC gaat het eigenlijk alleen maar om de vraag: “Is er íets waar je in geïnteresseerd bent?” Ook maar iets, al is het maar een klein beetje, hoe alledaags of bescheiden ook. Het hoeft je leven helemaal niet overhoop te gooien of je te dwingen je baan op te zeggen het moet alleen maar even je aandacht trekken. Kijk maar waar die nieuwsgierigheid je vervolgens naartoe brengt, neem die afslag gewoon! Daarna neem je de volgende afslag en de volgende en de volgende. Je kunt op bijzondere en onverwachte plekken terecht komen via rare weggetjes en steegjes. Geniet vooral ook van de weg er naartoe.


Uit onderzoek blijkt dat nieuwsgierige mensen gelukkiger en gezonder zijn, betere relaties hebben, langer leven en intelligenter zijn. Nieuwsgierig zijn betekend je blijven ontwikkelen, open staan voor nieuwe dingen waardoor je om je heen blijft kijken en nieuwe ervaringen opdoet. Je hebt oprecht belangstelling voor anderen je begrijpt mensen beter en je bouwt makkelijk sociale relaties op. Genoeg reden om eens te proberen meer ruimte te geven aan je nieuwsgierigheid!


Zoals ik al zei, we zijn het allemaal, nieuwsgierig, maar sommigen meer dan anderen. Misschien ben je het wat af geleerd, want toen je klein was wilde je ALLES weten. Gelukkig kan je je nieuwsgierigheid prikkelen! Het gaat er vooral om dat je uit je comfort zone durft te komen, doe eens een keer wat anders.


“Feel the fear and do it anyway”

Je kunt klein beginnen, door bijvoorbeeld eens een groente te kopen in de supermarkt die je niet kent of een stukje vis dat je nog nooit hebt gegeten. Ga wat anders doen dan je normaal met een vriend of vriendin doet. Stel je vrienden andere, diepgaande vragen om meer over ze te weten te komen. Spreek iemand aan die je niet kent, wees oprecht geïnteresseerd zonder oordeel, stel een vraag. Doe die cursus die je al een tijd wilt gaan doen, maar niet aan toe bent gekomen. Ga iets creatiefs doen, tekenen of schrijven. Probeer is een ander lesje op de sportschool, je kunt tegenwoordig de leukste en gekste lessen volgen.


Luister naar het stemmetje in je hoofd dat tegen je zegt; “Hey dat is interessant, zullen we daar eens even gaan kijken?” Wie weet wat je allemaal tegenkomt misschien is het niets dan sluit je die deur en open je de volgende.


Het leven is geen rotonde het is een hele lange route en gelukkig geen rechte lijn! Het is een weg met veel bochten, hobbels en omwegen, soms heb je autopech, gaat je fiets kapot of kom je heel erg langzaam vooruit. Dit dwingt je om even stil te staan en te bedenken wat het volgende is wat je gaat doen. Het is een groot avontuur waar we goede en slechte dingen tegenkomen die ons weer een stapje dichterbij onze dromen en passies brengen.


Durf jij het avontuur aan?


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page