top of page

Vertrouwen is het allerbelangrijkste in een relatie, welke relatie dan ook.


Of ik het nou heb over mijn liefdesrelatie, een vriendschappelijke relatie, een zakelijke relatie of de relatie met mijn cliënten. Vertrouwen en veiligheid zijn een van mijn belangrijkste waarden (top 5).


Vorige week heb ik veel gesprekken gehad met andere ondernemers. Dit betrof vooral samenwerkingen en ik merk dat ik daar super veel energie van krijg. Ik hou ervan om met anderen samen te werken.

Ook als ik aan het werk ben met mijn cliënten zie ik dit als een samenwerking.


Om deze samenwerkingen succesvol te laten verlopen, is vertrouwen het allerbelangrijkste.

Waarom? Omdat je er op deze manier het meeste uit kunt halen. Wanneer je vertrouwt, geef je meer van jezelf. Een stukje angst verdwijnt, waardoor je net dat stapje extra durft te zetten. Wanneer dit gebeurd, bij beide partijen, zijn de mogelijkheden oneindig!


Als vertrouwen er niet is, dan komt onzekerheid en angst. Bij mij ontstaat er dan ineens heel veel ruis, die er voor zorgt dat ik niet helder na kan denken en al zeker niet met creatieve ideeën kom. Ik schiet dan snel in een pleaser rol en ga dingen zeggen en doen waarvan ik denk dat ze van mij verwacht worden. Daarnaast kost het me ontzettend veel energie.


Na gesprekken waar minder vertrouwen is ben ik vaak uitgeblust. Terwijl gesprekken vol vertrouwen er voor zorgen dat ik bruis van de energie.

Voor mij is het dus erg belangrijk dat iemand zich veilig voelt en dingen in vertrouwen met mij kan delen, wanner ik met iemand ga samenwerken.

Dit is wat ik zelf ook nodig heb in een samenwerking en daarom is dat ook wat ik graag wil geven aan iemand anders.


Hoe ik dat doe? Door te luisteren en oprechte interesse te hebben in de ander zijn of haar behoeften. Door duidelijk en open te communiceren. En daarmee ook de lastigere dingen.


Afgelopen week had ik ook een gesprek met een vriendin die uitliep in een discussie. Dit was in eerste instantie niet de bedoeling, maar gebeurde wel. Je hoeft het niet altijd eens te zijn met elkaar en het is ook niet erg om hier over te praten. Het is juist heel erg fijn wanneer er vertrouwen is om dit te doen. Uiteindelijk zorgt dit ook voor meer verbinding met elkaar. Met vriendinnen heb ik dat lang niet altijd gedaan, dat is echt iets van de laatste jaren en ik merk dat het er voor zorgt dat de relatie niet slechter, maar juist beter is.


Nu ik geleerd heb om ook de lastigere dingen bespreekbaar te maken, durf ik eerder