top of page

Vertrouwen is het allerbelangrijkste in een relatie, welke relatie dan ook.


Of ik het nou heb over mijn liefdesrelatie, een vriendschappelijke relatie, een zakelijke relatie of de relatie met mijn cliënten. Vertrouwen en veiligheid zijn een van mijn belangrijkste waarden (top 5).


Vorige week heb ik veel gesprekken gehad met andere ondernemers. Dit betrof vooral samenwerkingen en ik merk dat ik daar super veel energie van krijg. Ik hou ervan om met anderen samen te werken.

Ook als ik aan het werk ben met mijn cliënten zie ik dit als een samenwerking.


Om deze samenwerkingen succesvol te laten verlopen, is vertrouwen het allerbelangrijkste.

Waarom? Omdat je er op deze manier het meeste uit kunt halen. Wanneer je vertrouwt, geef je meer van jezelf. Een stukje angst verdwijnt, waardoor je net dat stapje extra durft te zetten. Wanneer dit gebeurd, bij beide partijen, zijn de mogelijkheden oneindig!


Als vertrouwen er niet is, dan komt onzekerheid en angst. Bij mij ontstaat er dan ineens heel veel ruis, die er voor zorgt dat ik niet helder na kan denken en al zeker niet met creatieve ideeën kom. Ik schiet dan snel in een pleaser rol en ga dingen zeggen en doen waarvan ik denk dat ze van mij verwacht worden. Daarnaast kost het me ontzettend veel energie.


Na gesprekken waar minder vertrouwen is ben ik vaak uitgeblust. Terwijl gesprekken vol vertrouwen er voor zorgen dat ik bruis van de energie.

Voor mij is het dus erg belangrijk dat iemand zich veilig voelt en dingen in vertrouwen met mij kan delen, wanner ik met iemand ga samenwerken.

Dit is wat ik zelf ook nodig heb in een samenwerking en daarom is dat ook wat ik graag wil geven aan iemand anders.


Hoe ik dat doe? Door te luisteren en oprechte interesse te hebben in de ander zijn of haar behoeften. Door duidelijk en open te communiceren. En daarmee ook de lastigere dingen.


Afgelopen week had ik ook een gesprek met een vriendin die uitliep in een discussie. Dit was in eerste instantie niet de bedoeling, maar gebeurde wel. Je hoeft het niet altijd eens te zijn met elkaar en het is ook niet erg om hier over te praten. Het is juist heel erg fijn wanneer er vertrouwen is om dit te doen. Uiteindelijk zorgt dit ook voor meer verbinding met elkaar. Met vriendinnen heb ik dat lang niet altijd gedaan, dat is echt iets van de laatste jaren en ik merk dat het er voor zorgt dat de relatie niet slechter, maar juist beter is.


Nu ik geleerd heb om ook de lastigere dingen bespreekbaar te maken, durf ik eerder uit te spreken wanneer ik het ergens niet mee eens ben, of ergens anders over denk. Ik durf om kritische vragen te stellen. En in plaats van een vervelende reactie te krijgen, krijg ik vaak juist dankbaarheid terug.


Mensen vinden het juist fijn als je eerlijk bent, want dit geeft vertrouwen. Zolang het komt vanuit je hart, een liefdevolle plek, is er helemaal niets mis mee om ook de moeilijkere dingen met elkaar te bespreken.

Dit is meteen een mooi bruggetje naar zelfvertrouwen. Door dit vaker te doen, krijg ik namelijk ook meer zelfvertrouwen. Ik kom uit mijn comfort zone, en dan blijkt het gene dat heel eng lijkt uiteindelijk wel mee te vallen, waardoor ik groei en meer zelfvertrouwen ontwikkel.


Het mooie aan het woord zelfvertrouwen vind ik dat het gaat om in jezelf te vertrouwen. Vertrouw jij jezelf? Kan jij van jezelf op aan?

Hoe dichter je bij jezelf staat, hoe beter je weet wat je nodig hebt, hoe beter je op jezelf kunt vertrouwen. En hoe beter je weet wat jij nodig hebt en dit duidelijk kunt communiceren met anderen, hoe meer verbinding je creëert met de ander, want je bent duidelijk.


Een voorbeeld. Pas geleden had ik af gesproken met iemand om te gaan wandelen. Ik wilde dit heel erg graag door laten gaan, want ik had zin om bij te kletsen en elkaar te zien. Dit was een week voor onze verhuizing en ik was eigenlijk veel te druk. Had ik dit van te voren aan kunnen zien komen? Heel eerlijk, JA! Maar de dag was daar en ik stuurde een berichtje dat ik het niet ging redden, maar dat ik wel graag af wilde spreken dus dat ik graag 2 dagen later af wilde spreken. Wat denk je? Dat ging ik ook niet redden. Wat is het gevolg? Ik heb het er niet met haar over gehad, maar ik kan me zo voorstellen dat dit niet per se goed is voor het vertrouwen in mij.


Wat als ik nou van het begin eerlijk was geweest tegen mezelf en daarna tegen haar? Als ik van het begin af aan had gezegd; Dit was een leuk idee en lijkt me erg leuk af te spreken, maar deze week gaat me niet lukken, laten we afspreken wanneer ik wat meer tijd heb.


Ik ben eerlijk en open, ik hoef mezelf er niet meer mee bezig te houden, want ik heb een keuze gemaakt. Plus ik kom niet in de situatie waar ik 2 keer mijn afspraak niet nakom. Daarnaast weet zij ook meteen waar ze aan toe is, veel fijner voor beide partijen toch?


Herken jij dit ook? Hoe belangrijk is vertrouwen voor jou?

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page