top of page

Mijn werk is zinloos
“Mijn werk is zinloos.” Dit hoor ik vaak van mijn cliënten. En uit onderzoek blijkt dat vier op de tien medewerkers zijn werk niet zinvol vindt. Ze zijn hierdoor minder gelukkig, want; ze zijn minder bevlogen in hun werk, hebben geen controle en de baan die ze doen sluit niet aan op hun drijfveren en talenten.


Vaak werk je al even voor dezelfde werkgever, of doe je al een tijdje hetzelfde soort werk. Je bent gegroeid in je baan en wanneer je terugkijkt kan je vast heel wat dingen opschrijven die je ervan hebt geleerd. Je bent ouder en wijzer geworden en je waarden en de dingen die jij ECHT belangrijk vindt, die veranderen mee. Het is dus helemaal niet zo gek dat je de baan die je doet eerst misschien heel nuttig vond en nu niet meer.

We besteden niet genoeg tijd om af en toe eens stil te staan bij wat we belangrijk vinden NU, op dit moment. We groeien op en leren waarden en normen, we creëren doelen en hebben tot we ongeveer 25/30 zijn een duidelijke richting. Of misschien niet, maar kiezen wel voor een bepaalde richting.


MAAR, het kan ook zijn dat dit iets is wat juist steeds bij je terugkomt. Jij had eigenlijk helemaal niet zo duidelijk een idee welke studie je wilde doen. Dus koos je voor een vrij algemene studie waar je straks nog alle kanten mee op kon! Je ging ervoor, maakte je studie af en ging er daarna werk zoeken in de richting van je studie.

Als dan later blijkt dat het toch niet helemaal in je straatje ligt dan is het stemmetje in je hoofd wat zegt; “Ga je nu al die studiejaren weggooien?, je hebt er zo hard voor gewerkt!” LOUD and CLEAR.

"Het is zonde van de tijd en energie die ik er in heb gestoken."Het is dus zonde?

Weet je wat ik zonde vindt? Dat je iets doet waar je niet gelukkig van wordt. Wat ik zonde vind is dat jij de rest van je leven laat leiden door je studie en/of de ervaring die je hebt.


Ik snap het wel hoor, ik herken het heel goed, ik dacht precies hetzelfde. “Als ik nu iets heel anders ga doen, dan was alles wat ik hiervoor heb gedaan a waste of time.”

Maar dat is dus niet zo! Weet je waarom niet? In mijn geval ben ik:


  1. Ervaringsdeskundige, dus ik snap heel goed wat je doormaakt. Ik weet hoe het bedrijfsleven werkt en ook hoe het oa. je zelfvertrouwen omlaag kan halen. Hierdoor kan ik me dus beter inleven in mijn cliënten. Dit is trouwens ERVARING, waarvan ik een jaar geleden nog dacht dat ik dat absoluut niet had; “Waar begin ik aan?” was mijn belemmerende gedachte.

  2. Doe ik iets wat VEEL beter bij mij past, ik doe iets wat mij gelukkig maakt, waar ik energie van krijg, waar ik de hele dag wel mee bezig zou kunnen zijn!

  3. Ik ben er goed in. Als ik nu terugkijk was ik in mijn vorige baan helemaal niet zo goed. Ja in het begin wel, ik ben ook heel snel doorgegroeid. Ik kan wel orde en structuur aanbrengen, het overzicht behouden. Maar en strategische plannen maken en met cijfertjes spelen; SAAI! En ik was er dus niet zo goed in.

  4. Win – Win. De afgelopen 10 jaar zijn echt NIET weggegooid en al helemaal niet zonde. Dan heb ik mijn studie niet eens meegerekend Ze zijn goed geweest voor:

  • Een te GEKKE tijd, ervaring en mensen die ik heb ontmoet.

  • Mensen die ik heb ontmoet = NETWERK

  • Ervaring in het plannen en organiseren, mensen benaderen, communicatie. Lees: ondernemen doe je niet zomaar, ik ben blij dat ik al werkervaring heb voordat ik voor mezelf ben begonnen.

  • GROEI, ik ben weer aan het groeien aan het leren. In de afgelopen 2 jaar heb ik meer geleerd dan de 3 jaar daarvoor. HOEZO ZONDE?

Ik heb mezelf een gunst gedaan door te gaan voor wie ik ben en dat kan jij ook doen. Wil je je meer zinvol voelen in je werk? Wil je graag meer ZIN in je werk hebben? (wie niet).

Vraag jezelf dan eens af wat ECHT belangrijk voor je is, wat zijn je waarden, wanneer voel jij je zinvol?


TIP / OEFENING

Je kunt hierachter komen door een dagboekje bij te houden en een week op te schrijven wanneer je positieve energie voelt en wanneer je negatieve energie voelt. Welke momenten zijn dat? Wat ben jij aan het doen? En wat maakt dat je positieve energie voelt of juist negatieve energie.

Soms kom je uit een vergadering en kan je wel opgeveegd worden zo moe ben je, maar soms kom je ook uit een vergadering en denk je: YES let’s do this, en kan je niet wachten om aan de slag te gaan. Hoe komt dit? Wat zijn de werkzaamheden die je niet leuk vindt.


Ik ben heel benieuwd wat er bij jou uitkomt en mail me je uitkomst gerust! Ik vind het alleen maar leuk om te ontvangen.

55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page