Wij zien in de praktijk vaak mensen die bij ons komen omdat ze zich herkennen in de eigenschappen van Hoogsensitiviteit.
Wanneer we deze persoon dan beter leren kennen en een duidelijker beeld hebben van waar hij of zij nou echt tegen aanloopt gebeurd het regelmatig dat we denken dat het zomaar eens zou kunnen zijn dat deze persoon (ook) ADHD of ADD heeft.
Wij hebben veel gelezen over zowel HSP als ADHD en ook wij vinden het soms lastig: Wat is nou het verschil?
Daarom ging ik op onderzoek uit, om dat eens duidelijk te krijgen. Ik zal je eerst kort toelichten wat de hoofdkenmerken zijn van AD(H)D en HSP.
ADHD Hoofdkenmerken
Hyperactiviteit: Niet stil kunnen zitten, maar ook, veel praten en anderen onderbreken.
Concentratie stoornis: Snel afgeleid worden, je niet goed kunnen concentreren.
Impulsief Gedrag: Dingen doen of zeggen zonder nadenken.
Emotionele Instabiliteit: Heel vrolijk en dan ineens heel erg droevig. Je bent makkelijk vrolijk te krijgen, maar ook makkelijk bedroefd/emotioneel.
Daarin verschilt het per persoon of je je meer herkent in het een of het andere. De een kan bijvoorbeeld heel erg last hebben van zijn of haar impulsiviteit terwijl de andere juist last heeft dat hij/zij zich niet kan concentreren, de ander heeft het allebei heel erg. Tegenwoordig wordt er onderscheidt gemaakt in 3 types ADHD, daarover kun je meer lezen in dit blog dat ik er over schreef.
Op mijn website zal je zowel ADD als ADHD als AD(H)D tegenkomen, maar het liefst gebruik ik 'gewoon' ADHD, waarmee ik alle 3 de types bedoel.
HSP Hoofdkenmerken
Het vermogen om meer externe prikkels waar te kunnen nemen. (denk aan licht, geluid, smaken, geuren etc.)
Diepgaande verwerking van prikkels.
En, wat zijn dan de verschillen?
Het eerste grootste verschil is, dat HSP gezien wordt als een kenmerk en ADHD een 'officiële' diagnose (of terwijl stoornis, maar ik gebruik dit woord liever niet).
Toch zien we in de praktijk dat er veel overeenkomsten zijn in de 'last' die mensen ervaren van zowel HSP als ADHD.
In de basis is het eigenlijk niet eens zo heel erg belangrijk wat het nou is, ADHD/HSP of misschien zelf wel Autisme, Hoogbegaafdheid, Borderline of iets anders. Uiteindelijk is het vooral belangrijk om te weten, wat kan ik er nou mee en wat helpt mij als persoon.
Toen voor mij de verschillen duidelijk werden, vond ik het wel makkelijker aan te duiden wat ik kan doen om minder last te ervaren. En ook als coach is het dan veel makkelijker om je coachee handvaten te geven.
Verschillen tussen ADHD en HSP
Iemand die HSP is, heeft uitsluitend last van prikkels van buitenaf (dus extern). Bij ADHD is dit van binnenuit (dus intern).
In het algemeen is iemand met ADHD chaotischer dan iemand die HSP is. Ze zijn bijvoorbeeld beiden creatief, maar bij een HSP'er is deze creativiteit gerichter.
HSP 's hebben een intensere en verwerking, waardoor ze vaak meer tijd nodig hebben om dingen te verwerken. Ze leren dan ook vaak langzaam, maar grondig. Iemand met ADHD leert juist snel en meer globaal.
Iemand die HSP is heeft eerder de neiging om te pauzeren en te reflecteren, voordat er gehandeld wordt. Terwijl iemand met ADHD vaker impulsief is en ergens ingaat zonder na denken.
HSP 'ers komen tot rust in een rustige omgeving en kunnen zich dan ook beter focussen. Terwijl iemand met ADHD niet per definitie rustiger wordt in een rustige omgeving. Sterker nog ze worden soms juist onrustig door de onderprikkeling. (tenzij het een hyperfocus is, wat gebeurt als je iets doet wat je écht heel interessant vind).
Iemand die hooggevoelig is, is over het algemeen beter in het elimineren van afleidingen.
Om het dan nog even wat lastiger te maken, komt het vaak voor dat, wanneer je ADHD hebt, je óók HSP bent. Een combinatie dus. Herken jij je dus in beide, dan kan het zomaar zijn dat je zowel HSP bent als ADHD hebt. Maar ik denk dat juist door de overeenkomsten we misschien wel snel zeggen, allebei, terwijl het juist niet zo is.
Nogmaals, uiteindelijk is het naar mijn mening ook minder belangrijk, om er een naam aan te geven, maar gaat het veel meer over; waar heb ik nou last van en wat kan ik er aan doen.
Door deze verschillen duidelijker te begrijpen heeft het mij wel geholpen in te zien, dat ik meer 'last' ervaar van mijn ADHD en minder van mijn hooggevoeligheid. De onrust die ik kan ervaren komt veel meer van binnenuit en minder van buitenaf.
Ik ben heel erg benieuwd hoe dit voor jou is. Krijg jij nieuwe inzichten na het lezen van dit artikel of vind je het juist verwarrender? Laat ze me vooral weten, ik vind het altijd heel erg interessant om te weten hoe het voor de ander is.
Heb jij op dit moment het gevoel dat je stilstaat, je wilt graag vooruit, maar het is alsof je op een rotonde zit en maar rondjes blijft draaien.
​
Je verlangt naar meer rust in je hoofd, meer energie en meer plezier in de dingen die je doet. Je weet, dat als je eenmaal een afslag neemt, er zo veel meer mogelijk is!
​
In dit ebook geef ik jou de 7 stappen om van die rotonde af te komen en je ADHD te zien als je kracht.
コメント