top of page

Het verschil tussen ADHD en HSP

Bijgewerkt op: 27 nov. 2022Wij zien in de praktijk vaak mensen die bij ons komen omdat ze zich herkennen in de eigenschappen van Hoogsensitiviteit.


Wanneer we deze persoon dan beter leren kennen en een duidelijker beeld hebben van waar hij of zij nou echt tegen aanloopt gebeurd het regelmatig dat we denken dat het zomaar eens zou kunnen zijn dat deze persoon (ook) ADHD of ADD heeft.


Wij hebben veel gelezen over zowel HSP als ADHD en ook wij vinden het soms lastig: Wat is nou het verschil?


Daarom ging ik op onderzoek uit, om dat eens duidelijk te krijgen. Ik zal je eerst kort toelichten wat de hoofdkenmerken zijn van AD(H)D en HSP.


ADHD Hoofdkenmerken

  1. Hyperactiviteit: Niet stil kunnen zitten, maar ook, veel praten en anderen onderbreken.

  2. Concentratie stoornis: Snel afgeleid worden, je niet goed kunnen concentreren.

  3. Impulsief Gedrag: Dingen doen of zeggen zonder nadenken.

  4. Emotionele Instabiliteit: Heel vrolijk en dan ineens heel erg droevig. Je bent makkelijk vrolijk te krijgen, maar ook makkelijk bedroefd/emotioneel.

Daarin verschilt het per persoon of je je meer herkent in het een of het andere. De een kan bijvoorbeeld heel erg last hebben van zijn of haar impulsiviteit terwijl de andere juist last heeft dat hij/zij zich niet kan concentreren, de ander heeft het allebei heel erg. Tegenwoordig wordt er onderscheidt gemaakt in 3 types ADHD, daarover kun je meer lezen in dit blog dat ik er over schreef.