top of page

Fake it till you make it
Oppervlakkig en iets waar we zo ver mogelijk vanaf willen staan; Fake. Authenticiteit is iets wat we steeds belangrijker vinden en waar we steeds meer waarde aan hechten. En ik denk dat het overbodig is dat ik zeg dat ik voor authenticiteit ben, aangezien dit de essentie is van het dichtbij jezelf blijven en jezelf zijn.


Maar daar gaat het vandaag dus net niet over. FAKE IT UNTIL YOU MAKE IT. Ik heb deze uitspraak altijd heel erg letterlijk genomen en snapte hem nooit zo goed. Ik ga toch iets niet faken? Ik kán dat niet eens al zou ik het willen. Maar dit is misschien ook wel een dingetje van mij; Dat ik dingen soms wat té serieus neem.


Fake it till you make it is een aforisme. Een wat? Een aforisme is een korte, bondige uitspraak die vaak grappig, paradoxaal en/of absurd zijn EN het is vaak een boodschap van wijsheid. AHA! En wat is dan de boodschap van wijsheid achter fake it till you make it?


Het is af en toe knap lastig om je te voelen zoals je misschien zou willen. Je bent onzeker en zou je wat zekerder willen voelen. Je voelt je somber en wilt eigenlijk gewoon kunnen lachen. Maar het lukt je niet! Dan is af en toe de uitkomst: FAKE IT TILL YOU MAKE IT.


Voorbeeld; je zit niet lekker in je vel, het is weekend, je hebt geen plannen en je voelt je alleen. Je gaat van je bed naar de bank, in je pyjama en zet Netflix aan. Je hebt niets beters te doen het is weekend you deserved this, toch?

Voel jij je hierna beter? Uit ervaring; IK NIET! Het wordt bij mij alleen maar erger, voel me nutteloos en stom en zielig.


MAAR, als je nou eventjes doet alsof? Alsof je heel veel zin hebt in de dag, alsof je het waard bent dat je goed voor jezelf zorgt. Je trekt een leuke outfit uit de kast, doet je haar en make-up, maakt een heerlijk ontbijtje voor jezelf klaar en gaat lekker aan tafel zitten terwijl je bedenkt wat je die dag