top of page

Fake it till you make it
Oppervlakkig en iets waar we zo ver mogelijk vanaf willen staan; Fake. Authenticiteit is iets wat we steeds belangrijker vinden en waar we steeds meer waarde aan hechten. En ik denk dat het overbodig is dat ik zeg dat ik voor authenticiteit ben, aangezien dit de essentie is van het dichtbij jezelf blijven en jezelf zijn.


Maar daar gaat het vandaag dus net niet over. FAKE IT UNTIL YOU MAKE IT. Ik heb deze uitspraak altijd heel erg letterlijk genomen en snapte hem nooit zo goed. Ik ga toch iets niet faken? Ik kán dat niet eens al zou ik het willen. Maar dit is misschien ook wel een dingetje van mij; Dat ik dingen soms wat té serieus neem.


Fake it till you make it is een aforisme. Een wat? Een aforisme is een korte, bondige uitspraak die vaak grappig, paradoxaal en/of absurd zijn EN het is vaak een boodschap van wijsheid. AHA! En wat is dan de boodschap van wijsheid achter fake it till you make it?


Het is af en toe knap lastig om je te voelen zoals je misschien zou willen. Je bent onzeker en zou je wat zekerder willen voelen. Je voelt je somber en wilt eigenlijk gewoon kunnen lachen. Maar het lukt je niet! Dan is af en toe de uitkomst: FAKE IT TILL YOU MAKE IT.


Voorbeeld; je zit niet lekker in je vel, het is weekend, je hebt geen plannen en je voelt je alleen. Je gaat van je bed naar de bank, in je pyjama en zet Netflix aan. Je hebt niets beters te doen het is weekend you deserved this, toch?

Voel jij je hierna beter? Uit ervaring; IK NIET! Het wordt bij mij alleen maar erger, voel me nutteloos en stom en zielig.


MAAR, als je nou eventjes doet alsof? Alsof je heel veel zin hebt in de dag, alsof je het waard bent dat je goed voor jezelf zorgt. Je trekt een leuke outfit uit de kast, doet je haar en make-up, maakt een heerlijk ontbijtje voor jezelf klaar en gaat lekker aan tafel zitten terwijl je bedenkt wat je die dag allemaal kunt doen, met de vrijheid van NO PLANS!

Zet de muziek op, zing mee, dans door je woonkamer en doe gewoon net alsof het leven een feestje is. WEDDEN dat je je daarna VEEL beter voelt, misschien niet meteen alsof het leven vandaag ook echt een feestje is, maar in ieder geval bijna!

Wat je wel gaat voelen is dat je het zelf dus in de hand hebt en er daadwerkelijk iets aan kunt doen. You take control. Klinkt best goed toch?


Hoe kan je dit nog meer toepassen? Op je werk; je moet een presentatie geven en bent bloednerveus. In je hoofd denk je alleen maar: “ik kan dit niet, ik ga het verpesten, ik ben niet goed genoeg, wat als het helemaal mis gaat?” (do I need to go on?) WHAT IF, in plaats daarvan je eventjes doet alsof je een MEGA STER bent en je absoluut geen last hebt van zenuwen. Je doet je beste pakje aan die dag, je haar goed, loopt met je schouders naar achter, kin omhoog, grote glimlach op je gezicht.


Zenuwachtig? Ik? Nee joh, Ik kan dit, wat kan er nou mis gaan? Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Nee hoor, ik heb er zelfs zin in, ik kan niet wachten om mijn goed voorbereide presentatie te geven en iedereen te laten zien hoe hard ik er mijn best op heb gedaan. Voel jij het veranderen in je hoofd terwijl je dit leest? Ik merk namelijk meteen een shift in energie terwijl ik het schrijf.


Don’t get me wrong. Ik denk dat ik in mijn baan een tijdje misschien door ben geslagen om net te doen alsof; Net te doen alsof ik de leukste baan van de wereld had en net deed of ik het MEGA leuk vond en het me gelukkig maakte. Ja dit werkte, even, maar op de lange termijn heeft dit me niet goed gedaan.


DUS, voor de kleinere dingen, waarvan je diep van binnen weet dat het anders kan en dat je er zelf aan wat kan doen, maar gewoon eventjes niet weet hoe? FAKE IT TILL YOU MAKE IT.


En als je nu nog geen glimlach op je gezicht hebt, doe dan maar eventjes net alsof, dan ga je vanzelf echt glimlachen.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page