top of page

Wat is je passie?

Bijgewerkt op: 4 aug. 2022

Je hoeft van je passie niet je werk te maken.


Wat is je passie? Waar droomde je al van toen je klein was? Waar kan je je de hele dag mee bezig houden zonder enig tijdsbesef te hebben?


Kan jij deze vragen makkelijk beantwoorden? Dan hoef je waarschijnlijk niet verder te lezen. Dan mag je je namelijk gelukkig prijzen dat je zo een duidelijk en goed beeld hebt over wat je passie is.


Krijg je al een beetje de kriebels bij het horen van deze vragen? Misschien word je er zelfs een beetje boos over, want Jezus, het leven van je passie wat betekent dat nou eigenlijk? En wat nou als ik heel veel dingen leuk vind, niet maar 1 passie heb?


Bij dat laatste kan ik m

ezelf heel erg goed in herkennen. Juist door al deze moeilijke vragen te stellen leek het alsof ik verder weg kwam te staan van mijn passie, wat dat ook moge zijn. Ik had werkelijk waar geen idee. Ik kwam steeds weer uit bij; 'Ja maar ik vind zoveel heel leuk!' Dit leek bij uitstek het meest foute antwoord. En dus ging ik nog meer aan mezelf twijfelen en dacht ik dat ik de enige was die moeite had om antwoord te geven op deze vragen.


Nu weet ik wel beter waarom ik het antwoord niet meteen wist op deze vragen;


Ik had me tot dan toe erg door anderen laten beïnvloeden met het maken van mijn keuzes, waardoor ik niet zo goed wist wat ik nou eigenlijk zelf echt wilde.

Ik was bang om het verkeerde antwoord te geven, want ik vond het zo belangrijk wat anderen ervan zouden vinden.

Ik kan me nergens de hele dag mee bezig houden zonder tijdsbesef te hebben, want dan verveel ik me dood!


Herken je dit? Dan heb ik goed nieuws voor je! Je hoeft je niet gefrustreerd of boos te voelen. Het is namelijk helemaal niet erg als je niet weet wat je PASSIE is. Het is niet zo dat je alleen gelukkig kunt zijn als je precies weet wat je passie is. Daarnaast kan je gepassioneerd zijn over heel veel dingen, misschien ben je gewoon wel een gepassioneerd mens en doe je alles wat je doet met heel veel passie. Dat is echter niet waar ik naartoe wil, voor het gemak wil ik het woord passie zelfs maar even weglaten, want ik geloof dat dit woord vandaag de dag ietwat uit zijn verband wordt getrokken.


Waar gaat het dan wel om? Laten we eerlijk zijn, we vinden het allemaal belangrijk geld te verdienen om leuke dingen te blijven doen, een dak boven ons hoofd te kunnen betalen en af en toe op vakantie te gaan. Toch? Daarnaast willen we onszelf ook graag fit en gezond voelen, vaker vrolijk zijn dan somber. Je hoeft niet elke dag fluitend naar je werk, maar het maakt het wel makkelijker als je regelmatig met een glimlach uit je bed stapt omdat je zin hebt in een nieuwe dag. Wanneer dat zo is, je in die positieve flow zit, heb je namelijk ook meer ruimte om te dromen en meer energie om dingen te ondernemen.

Maar het kan ook zo zijn dat je bijna nooit fluitend naar je werk gaat en zelfs met een beetje buikpijn. Dat je aan je werk begint en geen idee hebt waar je de energie vandaan moet halen. Of misschien lukt het je allemaal best, maar zie je totaal geen uitdaging en denk je bijna elke dag als je opstaat; ik heb er gewoonweg geen zin in.

In dat geval denk ik dat je jezelf toch eens de vraag moet stellen; voor wie doe ik dit? Zo hoeft het namelijk echt niet te zijn. Wat we wel allemaal in ons hebben is talent. Vaak weten we niet wat ons grootste talent is, omdat het zo vanzelf gaat dat we het niet zien als een talent.


Wat als je wel een duidelijk antwoord zou kunnen geven op de vragen; Wat zijn mijn talenten? Wat vind ik belangrijk? Waar krijg ik energie van? Wat zijn mijn drijfveren?

Dan zou je al een veel beter beeld krijgen van welke baan je wel met een glimlach opstaat. Misschien kom je er dan al snel achter dat wat je nu doet niet het beste bij jou past maar dat er genoeg andere dingen zijn die dat wel doen. Dit is een kwestie van zelfkennis en hoe goed ken jij jezelf?


Zou jij wel graag wille weten welke baan er voor jou voor zorgt dat je wel fluitend naar je werk gaat?


In mijn gratis e-book: 'In 7 stappen meester van je AD(H)D' neem ik je mee in de 7 stappen die jouw helpen om tot de kern te komen van wie je bent. Zodat jij meer rust, plezier en energie gaat ervaren in je werk en in je leven.
237 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page