top of page

Dream BIG en weg met de onzekerheid!
Iedereen heeft wel een plaatje van een ideaal leven in zijn hoofd. We dromen groots en we weten heel goed wat we willen, als er niet ZOVEEL dingen in de weg zouden staan.


Weet je wat het probleem is? We maken onze dromen en doelen vaak TE groot voor onszelf.

Je hebt hierbij gedachten als;

“Dit is niet voor mij neergelegd.”

“Dat lukt me toch nooit.”

“Ik heb geen idee waar ik zou moeten beginnen.”


Wat zich uiteindelijk uit in; Laat maar, zo slecht heb ik het nu nog niet! Ik zou gewoon tevreden moeten zijn met het leven dat ik heb. Veilig en comfortabel. En zo kan je weer eventjes een paar maandjes semi tevreden doorgaan met een leven waar je eigenlijk niet gelukkig mee bent.


Herkenbaar?


DE CHIMP BRAIN: HOE ONS BREIN ONS KLEIN HOUDT

Wat is de mind toch een mooi orgaan! Die is namelijk altijd BANG. De Chimp Brain noem ik dat. We zijn als mens heel veel langer OER-mens geweest dan de mens die we nu zijn. Ik zal niet te veel in details treden, maar het komt er op neer dat onze hersenen nog steeds zijn ingesteld op attent zijn voor gevaar voor eigen leven. Of terwijl; Vluchten voor een beer, bijvoorbeeld.


Dit stuk van de hersenen is als een bang kind dat je ALTIJD gaat waarschuwen voor ALLES wat er mis zou kunnen gaan, zodat je alert blijft. Dit is natuurlijk heel erg mooi, alleen hebben we tegenwoordig deze alarmbellen niet meer zo HARD nodig als in de oertijd.


Realiseer je dat dit je hersenen zijn die de boel voor je saboteren. De nieuwe ideeën en/of plannen die je hebt, zijn in werkelijkheid VEEL MINDER eng dan jouw MIND je doet geloven.

Gelukkig zijn de hersenen zich ook aan het ontwikkelen en evolueren naar de ‘nieuwe mens’. Dit stuk is alleen een stuk kleiner!

Maar ik heb goed nieuws; jij kunt dit stuk trainen! HOE? Door steeds kleine stapjes uit je comfort zone te gaan.


GEWOON DOEN

Hoe je jouw Chimp Brain tackelt? Het klinkt heel simpel: door de dingen te doen die je te spannend vindt!

Dus spreek een onbekende aan, vraag iemand die jou inspireert om een kopje koffie met je te gaan drinken, boek die sportles die je nog nooit hebt gedaan en waarbij je bang bent dat het niet lukt. Als je ervoor kiest om deze dingen JUIST WEL te doen, dan zal je zien dat het allemaal wel meevalt! Je krijgt er meer zelfvertrouwen van dat je ze wel hebt gedaan en daardoor ook de grotere dingen durven doen.


DENK GROOT, MAAR IN KLEINE STAPPEN

Om even terug te komen op de TE grote doelen die je zet voor jezelf: het is oké om nu ‘nee’ te zeggen als er iets op je pad komt waar je nu NOG niet aan toe bent.Bijvoorbeeld presenteren voor een groep van 40 mensen. Solliciteren op een nieuwe baan. Stoppen met je huidige baan. Alleen op vakantie gaan.


Verwijt het jezelf niet als er nu nog niet aan toe bent. We zijn vooral erg ongeduldig, merk ik. Het liefste willen we ons droomleven morgen. We zijn ambitieus en stellen hele ambitieuze doelen, wat goed is. Maar wanneer je vervolgens denkt; LAAT MAAR, it’s too much, loop je vast en val je terug in je oude patroon.

In plaats van meteen het onmogelijke willen behalen, kunnen we bepalen welke kleinere stappen we moeten zetten om meer zelfvertrouwen te krijgen en toe te werken naar het grotere doel.


MIJN EIGEN ERVARING

Ik wilde graag les gaan geven bij Bluebirds. Ik heb zelf geen goede ervaringen met presenteren in mijn vorige werk en ben hier heel erg onzeker door geworden. MAAR vroeger vond ik voor een groep staan en presenteren heel erg leuk en ik wist dat ik het ergens ook goed kan.


Daarnaast wil ik heel graag meer mensen inspireren en helpen om meer uit hun (werk)leven te halen. Mijn doel is om voor grotere groepen te spreken en daar impact mee te maken. Maar als ik daar alleen al aan denk, komen er bij mijn gedachten als; ‘Dit kan iemand anders veel beter dan ik! Dit is niet voor mij.’


Toch wil ik groeien, groter worden.

Het lijkt me ook heel erg leuk om met groepen te werken. En dus zal ik ergens moeten beginnen: les geven bij Bluebirds dus.


Eind Augustus was mijn eerste les. Zo spannend vond ik het, dat toen mijn eerste les de eerste keer geannuleerd werd ik dacht: ‘Yes, ik hoef hem niet te doen, gelukkig.’ Er was echter iets mis gegaan met de annulering. Vijftien minuten voor de les begon, stonden er 5 mensen die voor de workshop kwamen. (WAT!).


Ik had het niet goed voorbereid en had nu nog maar 15 minuten. Maar blijkbaar was this meant to be. En ik voelde ook; ik ben er klaar voor.


De les ging supergoed en het enige wat ik voelde toen het klaar was, was; I DID IT!!!!

Mijn eerste les is gegeven. Het was een enorme boost voor mijn zelfvertrouwen. Daarna heb ik 3 lessen gegeven voor kleinere groepjes. De ene keer waren er 3 mensen en de andere keer 4.


Afgelopen dinsdag gaf ik een les voor 8 meiden en ik vond het fantastisch.

MAAR als je me 2 maanden geleden had gezegd; Daan ga een les geven voor 8 mensen, had ik gezegd, nee dank je doe jij maar.

Na de laatste les kwam ik thuis en zei ik: ‘Het was fantastisch, of ik nou voor 4 mensen spreek, of 8 het maakt niet uit. Doe me maar een klas van 12!’


Hier heb ik naar toe gebouwd. Het is gegaan zoals het had moeten zijn. Twee maanden geleden was ik niet klaar voor 8 mensen, nu wel.

AMBIEER HET ONMOGELIJKE, START MET HET ACCEPTABELE

Zo snel kan het gaan, maar het kan zich alleen ontwikkelen als je ook daadwerkelijk gaat DOEN.


Een eerste stap lijkt soms klein, maar het is de eerste stap naar het grotere doel.

Voor mij voelt het alsof ik in een korte tijd heel erg ben gegroeid, ik voel me trots en zelfverzekerd en ben ontzettend dankbaar voor deze ervaring. Er zijn nog heel wat stappen te zetten, maar ik kijk er naar uit, ik heb er ZIN in en ben benieuwd wat er op mijn pad gaat komen.


Het moet dus ook LEUK blijven. Het is goed om jezelf uit te dagen, maar denk niet te groot, want dan kom je niet in beweging.


Bij deze wil ik je dus uitdagen met het volgende.

1. Waar loop jij tegenaan om jouw doel te bereiken?

2. Wat zou jij vandaag al kunnen doen om 1 stapje dichter bij je doel te komen?

3. Wanneer ga je deze stap zetten?

4. Wat is de volgende stap?

5. Wat heb je nog meer nodig? Enz. enz.


Maak een stappenplan voor jezelf. Waar sta je nu en waar wil je naartoe? En wat heb jij nodig om daar te komen!


Ik wens je heel veel succes en hoor heel graag van je welke doelen je hierdoor hebt bereikt voor jezelf.

58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page